Vereniging De Hollandsche mol en bestaat in 2023 100 jaar. Hun voorzitter, Nico Salm, heeft als doel gesteld om 100 molens te bezoeken. Het belangrijkste doel is om in gesprek te gaan met de molenaars, vrijwilligers, eigenaar/stichting en gemeente.

Zowel de molen in Mierlo als die in Geldrop  werden door hem bezocht en daarbij waren tevens ambtenaren van afdeling vastgoed en de wethouder van toerisme aanwezig.

Ook voor hen was het een uitgelezen kans om de molens eens van dichtbij te bekijken en van beide molenteams te horen wat er zoal speelt. Een leerzame en gezellig middag!

Nico’s 100-molens toer – #63 Standerdmolen Mierlo.

Donderdag 13 oktober sprong Nico Papineau Salm, samen Ronald Groothedde, na bezoek van t’ Nupke op de fiets naar de Standermolen in Mierlo. Tot voor kort was de onderkant van deze molen nog open. Maar door er zijwanden te plaatsen is een mooie binnenruimte ontstaan waar de molengids de bezoekers kan ontvangen. Ook is er een toilet gekomen. Er wordt op beperkte schaal mais gemalen om te laten zien hoe het proces gaat. Het meel is alleen geschikt als diervoer.

Wanneer je via de buitentrap naar boven klimt, wordt je beloond met een mooi uitzicht over de omgeving. De jonge molenstichting is erg innovatief en heeft plannen om donateurs te werven. Zij kunnen een rol spelen om geld in te zamelen voor de zeilen die nodig vervangen moeten worden.

Er zijn nog 47 van deze standerdmolens in Nederland, merendeel staat in Noord-Brabant. Leuk is dat deze molen ’s avonds altijd is verlicht en brengt een mooie sfeer over het plein.

Op de foto:

  • Molenaars; Ronald Groothedde, Fons Hermans
  • Molengids: Miek Ligtvoet
  • Bestuursleden stichting: Annie Berkers, Frits van de Eijnden, Ton Steenbakkers en Willem van de Nosterum
  • Gemeente: wethouder Frans Stravers, Coen Loijen en Niels Witlox.