Molenteam Mierlo

Meer over Fons Hermans
In 2007 hoorde ik van een collega dat deze net met de opleiding “vrijwillig molenaar” was begonnen. Ik heb mij bij hem aangesloten om eens te kijken wat het molenaar zijn nu eigenlijk is. Het leek mij wel wat. Na veel lessen en oefenen mocht ik in Oploo mijn examen doen. Na het slagen van het examen mocht ik aan de gang als molenaar.
Er was toen in de directe omgeving geen molen “vrij”. Wel hoorde ik dat er op de molen in Mierlo een wat oudere molenaar was. Deze kwam in januari 2010 te overlijden. Samen met de twee gidsen heb ik toen de molen verder laten draaien.
Nu is de molen goed bezet met drie molenaars en vijf gidsen. Elke zaterdag draait de molen. Sinds mijn pensionering op 1 januari 2021 draai ik ook regelmatig op een doordeweekse dag.

Meer over Ronald Groothedde
Sinds 2014 ben ik molenaar op de Standerdmolen in het mooie Mierlo. Mijn voorouders waren ook molenaars en draaide de molens in Hulshorst, Vaassen en Wenum. Het molenaarsbloed zit er dus in. Daarbij ben ik zelf werkzaam op een mengvoerbedrijf in Oirschot. Met hedendaagse techniek ben ik dagelijks in de weer met malen. Zaterdags wordt het op ambachtelijke wijze toegepast op de molen.

Meer over Jan Molenkamp
In 2016, tijdens Open Monumentendagen ben ik de molen binnen gestapt en heb ik gevraagd of ik eens een dagje mee mocht lopen. Ik ben namelijk altijd al geïnteresseerd geweest in deze prachtige windkracht ‘machines’. Het zijn eigenlijk kleine historische fabriekjes. Weer, wind, kracht, ik vind het fascinerend!
Het molenvirus nam het over! Ik heb een jaar op de molen geholpen. Het molenteam stimuleerde mij om de opleiding tot molenaar te gaan doen.
Ik ging lessen bij instructeur Geert van Stekelenburg op molen De Oostenwind in Asten. Naast deze molen moest ik ook op andere molens het vak leren. Na een toelatingsexamen, op de molen Sint-Antonius Abt te Borkel en Schaft heb ik mijn examen gedaan op molen De Victor in Someren.
Na bijna honderd jaar is er weer een molenaar in mijn familie. Mijn overgrootvader was namelijk bijna vijftig jaar poldermolenaar in het buurtschap Penningsveer.

Meer over José van den Acker
Hallo ik ben José van den Acker en woon inmiddels alweer 42 jaar in Mierlo.
Ik heb een lange tijd op basisschool ‘t Schrijverke gewerkt en in die functie regelmatig de molen bezocht. Nu ben ik met pensioen en wil graag bijdragen aan ons cultureel erfgoed; de molen. Het is leuk om als molengids de mensen rond te leiden. Dit stukje geschiedenis, de molen, mag nooit verloren gaan!

Meer over Iet van Dijk
Mijn naam is Iet van Dijk en ik ben sinds maart 2017 molengids in Mierlo
Sinds mijn jeugd hebben molens me gefascineerd . Toen ik met kennissen uit Frankrijk de Mierlose molen bezocht, werd gevraagd of ik misschien molengids wilde worden. “Nou, zei ik, dan moet ik eerst gaan oefenen, zodat ik zonder angst de trap op en af kan gaan.
Dat is me inmiddels gelukt!
Ik vind het ontzettend leuk om mensen uitleg te geven en te vertellen over onze molen, waar ik ontzettend trots op ben.
Ik vind het nog steeds bijzonder om Mierlonaren tegen te komen, die er nog nooit in zijn geweest en verrast zijn over wat ze te horen en te zien krijgen.

Meer over Miek Ligtvoet
Ik ben Miek Ligtvoet. Ben 70 jaar en draai al jaren met veel plezier mee op de molen in Mierlo. Bijna twee jaar had ik meegedraaid op de bergkorenmolen de Victor in Someren.
In 1997 heb ik aan Wiel Nijs, toenmalig molenaar op de molen in Mierlo, gevraagd of ik met hem mee kon komen helpen en dat mocht.
Twee keer heb ik de theorie opleiding voor molenaar gedaan, maar door een slechte rug heb ik nooit het examen kunnen doen.
Toen Fons Hermans het stokje van Wiel Nijs overnam in 2010 heb ik gevraagd of ik hem mocht blijven helpen draaien.
Een aantal jaren geleden heb ik samen met onze andere gidsen, het “gidsenpapiertje” gehaald.
Ik heb altijd gezegd:” Als ze me niet weg jagen op de molen in Mierlo, blijf ik”
Nog steeds met veel plezier geef ik de rondleidingen op de molen in Mierlo en hoop dit nog lang te kunnen en mogen doen.

Meer over Wim van der Linden
Mijn naam is Wim van der Linden, geboren en getogen Mierlonaar.
het is fijn om met het Mierlo’s molenteam kennis over te brengen aan bezoekers.
Ook is het belangrijk dat met de inzet van het molenteam deze unieke molen behouden blijft in het centrum van Mierlo.